Het Brielse torentje is weer terug op zijn plek! Gistermorgen hees een stevige kraan het maar liefst een ton wegende torentje terug boven het oude Raadshuis aan de Markt. De compleet vernieuwde hoekstijlen zijn opnieuw gemonteerd, zodat de toren weer helemaal stevig is. De spits was naar lood- en leidekkersbedrijf Jobse in Middelburg en is daar opnieuw bekleed met lood.

“We moesten eventjes de buien en de wind afwachten en uiteindelijk ging het allemaal heel goed en staat de toren weer stevig op zijn plek”, vertelt Stefan van der Waal, medewerker gebouwbeheer van de gemeente Brielle. “Op de hoekstijlen zitten doken die in het torentje grijpen, waardoor de spits gelijk stevig op zijn plaats staat. Dat ging allemaal heel voortvarend.”

Eigenlijk gaat de hele renovatie vanaf begin af aan voortvarend, stelt Stefan tevreden vast. “Nu moeten we nog enkele spitsbogen aanbrengen en het klokje terughangen en enig timmerwerk verrichten. Een en ander is vooral afhankelijk van het weer, zeker het schilderwerk. We hopen medio maart klaar te zijn.”

“Je ziet het geheel steeds een stukje verder opknappen”, vervolgt Stefan. “Al die verbindingen met elkaar tot één geheel brengen, is erg arbeidsintensief. Soms hebben we een hele dag nodig voor één hoekstijl. Het is een intensief klusje in een relatief kleine ruimte, maar we zijn dik tevreden over het resultaat tot nog toe.”