Op een stadswandeling door Brielle hoor je de mooiste verhalen over onze vestingstad. Zo ook het verhaal over de ‘hagioscoop’, een opening in de zijmuur van onze Brielse Dom. Mensen die – in vroeger tijden – niet in de kerk mochten komen, konden op deze manier tóch de mis bijwonen en zo het ‘Woord Gods’ ontvangen. De opening is nog steeds te zien.

BRIELLE – Het hele verhaal namens een gids van Gidsengroep Brielle:
“In de Sint-Catharijnekerk bevindt zich een klein tralievenster, genaamd hagioscoop. Dat is een klein raam of een kleine opening in de muur van het koor van een middeleeuwse kerk waardoor men het altaar of de relikwieën kan zien. Het venster bevindt zich op ooghoogte of iets lager. 

Vaak is de muuropening met hout dichtgemaakt of dichtgemetseld, nadat het nut ervan niet meer werd ervaren, waardoor het een blind venster is geworden.
Door dit kleine raampje konden mensen, zoals prostituees en mensen met besmettelijke ziekten, toch de mis bijwonen en het altaar zien. Natuurlijk moest men wel knielen om dit te kunnen zien.

Ook in de Sint-Catharijnekerk is het venster dichtgemetseld. Het traliewerk is nog wel zichtbaar (vroeger werden kerken vanwege de kostbaarheden regelmatig leeggeroofd -red.). Zou het raam al door de Watergeuzen dichtgemetseld zijn? De Brielse Gidsen kunnen je er vast nog meer over vertellen …”

Een stadswandeling boeken -vanaf €45 per groep- kan via deze link: https://www.gidsengroepbrielle.nl/aanmelden/