Nog één nachtje slapen en dan is het zover: voordat de Sint en zijn Pieten de pakjes in de Brielse schoorstenen stoppen, gaat de Brielse Maskerade van start. Een traditie waar de Briellenaren aan hechten, gemaskerd nemen zij diverse actuele onderwerpen op de hak. Aan dit eeuwenoude Brielse festijn, dat op de lijst van het Immaterieel Erfgoed staat, leverde de Italiaanse kunstenares Patrizia Esposito vorig jaar een belangrijke bijdrage met haar mascottemasker, de Capirussa. Dat masker wordt nu speciaal voor de Maskerade uit de vitrinekast gehaald.

BRIELLE – Een historisch gegeven op zich, als de Capirussa onderdeel wordt van de Maskerade. Niet in de laatste plaats vanwege de voorgeschiedenis. De familie van moederskant van Patrizia – van Italiaanse afkomst van vaders kant – heeft negen generaties lang in Brielle gewoond. Op zoek naar haar roots in Brielle, hoorde Patrizia over de Maskerade en zo kwam ze met de Werkgroep Brielse Maskerade in contact.

Haar belangstelling voor de Maskerade was meteen gewekt. Patrizia, dramadocent en Commedia dell’Arte-deskundige, maakt ook maskers. Vorig jaar heeft ze in opdracht van de werkgroep het mascottemasker gemaakt, dat het hele jaar tentoongesteld wordt in een vitrine in het Stadskantoor. Behalve op 5 december. Dan wordt het meegedragen in de Maskerade-optocht. Het mooie aan dit masker is dat er een complete geschiedenis achter schuil gaat. En daarover vertelt Bram Poldervaart van de Stichting Kunst en Cultuur graag meer.

Gek
Patrizia kwam vorige week kleding passen die zij, haar man en Bram zullen dragen tijdens de Maskerade. “Met z’n drieën gaan we tijdens de optocht op een wagen mee in de optocht om het masker meer aandacht te geven. Vorig jaar tijdens de introductie van het masker droeg Patrizia het masker op een stok voor zich uit. We merkten dat mensen dit niet goed begrepen. Ze vonden het een beetje gek, dat masker tussen de groepen in de optocht.”

Er is ook een geheimzinnige geest in het zwart bij.

Het doel van het masker is wat Bram betreft eenduidig: “Net als bij een processie het kruis, is de Capirussa de bezieling van de Maskerade. Het is onze intentie dit elk jaar te doen, zodat het masker er helemaal bij hoort. Waarom voor de Capirussa gekozen is, is een stukje geschiedenis. De Capirussa is een mythologisch wezen dat oorspronkelijk uit Indië komt, maar in de Brielse geschiedenis een belangrijke rol heeft gespeeld.”

“Rond 1600 is dit wezen namelijk in de Brielse Maasmond gesignaleerd door een priester”, vertelt Bram. “Dat wezen is de schildhouder geworden van het wapen van Brielle en beschermt als het ware onze vestingstad. De Capirussa heeft een vrouwengezicht, hondenoren, een leeuwenstaart en paardenbenen. De kleuren rood en wit die Patrizia in het masker en de kleding heeft verwerkt, zijn de kleuren van Brielle en van Indonesië, rood is bovendien de kleur van de Maas, die in de Romeinse tijd de Hellerivier werd genoemd.”

Voorkeur
“Tijdens de Maskerade wordt het masker -met hondenoren- gedragen door een figuur in een rood en wit pa met paardenbenen en een staart. Er is ook een geheimzinnige geest in het zwart bij. Het gaat een opvallende plaats innemen in de optocht, die geleid wordt door Libertatis Primitiae en gevolgd door Burgemeester en Wethouders, Sinterklaas en de deelnemers. Om 19.00 uur vertrekken wij vanaf de Sjoel. Tijdens een rondje Brielle worden de diverse groepen op vaste plaatsen afgezet.”

“Het heeft onze voorkeur dat de groepen op een vaste plaats staan, alwaar zij een act kunnen opvoeren. Het publiek loopt rond op het parcours Visstraat, Turfkade, Varkensstraat, Nobelstraat. We hebben deze opzet vorig jaar geïntroduceerd en het publiek was enthousiast omdat ze de groepen zo beter konden zien, maar er zijn ook groepen die rondlopen en daar is iedereen vrij in natuurlijk. Om 19.45 uur maakt Libertatis weer een rondje om de deelnemers naar de Markt te brengen, waar om 20.00 uur door Sinterklaas de Fons Löbkerprijs zal worden uitgereikt aan de meest originele deelnemer.”

Trots
De Maskerade is een enorm belangrijk evenement voor de Briellenaren. Ze zijn er trots op. De traditie bestaat al zo’n 200 jaar. “Na de Franse tijd toen Sinterklaas weer openlijk mocht worden gevierd, zetten mensen al maskers op en gingen lol trappend over straat. Een dergelijke traditie bestaat trouwens ook op de Waddeneilanden en zou van daar via de marinehaven Hellevoetsluis naar Brielle zijn overgewaaid. Het is heel bijzonder dat deze traditie in Brielle bewaard is gebleven en daarom is de Maskerade ook op de lijst van Immaterieel Erfgoed terecht gekomen.”

Start van de Maskerade is morgenavond om 19.00 uur bij de Sjoel, Turfkade 16, en voert deelnemers naar de binnenstad. De inschrijving vindt plaats op de avond zelf van 18.00 tot 19.00 uur in de Sjoel.