Hoe mooi is het een persoonlijke wens in vervulling te kunnen laten gaan. De Vrienden van De Plantage is zo’n club mensen die er mede zorg voor dragen dat dromen van bewoners van De Plantage werkelijkheid worden. “Zo’n zeven jaar geleden ontstond een verschuiving naar het waarmaken van individuele wensen. Zo was er een mevrouw die nog nooit in een vliegtuig had gezeten. We hebben toen voor haar weten te regelen dat ze een vlucht over haar geboortedorp kon maken. Dat zijn prachtige momenten”, aldus Joop van Doren, voorzitter van de Stichting Vrienden van De Plantage. De Stichting is voor dit soort initiatieven afhankelijk van sponsors, fondsen, bedrijven en donateurs. Recent bracht Chinees-Kantonees Specialiteiten-restaurant Lotus liefst € 7685 bijeen voor de Vrienden.

BRIELLE – Dat indrukwekkende bedrag kwam voort uit giften van klanten die bij Lotus gedurende een week gratis mochten komen eten. Dit om het 20-jarig bestaan te vieren. In ruil daarvoor konden klanten geheel vrijblijvend een bijdrage in de pot doen voor De Plantage. “Fantastisch natuurlijk, dit soort initiatieven”, zegt ook Jacqueline Barneveld-Stigter, regisseur Welzijn van Careyn activiteitencentrum ’t Akcent. Vanuit dit centrum worden activiteiten voor bewoners van De Plantage georganiseerd.

En van dat soort initiatieven moeten de Vrienden het hebben. De Stichting Vrienden van De Plantage is opgericht in 1997 met als doel om naast de reguliere zorg -waarvan vrijwel het gehele budget door de basiszorgverlening wordt opgeslokt-, middelen (geld) en goederen te verwerven om het leven van de bewoners te veraangenamen. Hierbij roepen zij de hulp in van betrokkenen, waardoor hun tijdelijke of permanente verblijf dragelijker en comfortabeler wordt. Alle bestuursleden zetten zich geheel vrijwillig in om dit doel met elkaar te bereiken. Elke steun, zoals die van Lotus, is daarbij welkom.

Niet alleen het tegemoet komen aan individuele wensen, ook projecten zijn een belangrijke bijdrage voor de leefomgeving van de bewoners. Projecten hebben nu meer focus gekregen. Zo is de tuin ingericht en is er een buitenbalkon voor jongeren georganiseerd. Ook de rolstoelbus -waarmee De Plantage samenwerkt met Careyn- is een belangrijke bijdrage voor het vervoer van bewoners tijdens uitjes en bezoekjes aan familie door heel Nederland. Dat is een dure investering voor de stichting, daarbij komt dat de bus volgend jaar vervangen dient te worden. De Vrienden zoeken daar nog sponsoren voor.

“Er zijn gelukkig veel mensen die iets voor een ander willen doen”, zegt vice-voorzitter Wim Kabouw. Zo is een bootreis voor de bewoners, waarvoor de inzet van zeven bussen nodig was, bekostigd door een bedrijf uit de Europoort. “Alleen het in- en uitladen van de rolstoelen en bewoners kostte al twee uur. Dat was bijna een militaire operatie”, lacht Wim.

Alweer acht jaar geleden kwam Willeke Alberti zingen in de Plantage. “Ze ging ook naar de kamers van die bewoners, verdeeld over zeven afdelingen, die niet naar de centrale ruimte konden komen.” Niet alleen een dergelijke grootheid is natuurlijk fantastisch om in De Plantage en daarmee onze vestingstad te onthalen, ook kleiner voorziet bijvoorbeeld de Belevingstafel met foto’s van vroeger of voor mensen die niet meer naar schilderles kunnen, in een behoefte.

Soms grijpen de Vrienden ook wel eens mis met een project, zoals met de aanschaf van buitensportapparatuur. “Daar moet ook iemand bij komen die de bewoners hierbij begeleidt.” In dat opzicht roepen Wim en Joop de Briellenaren op voor meer support. “We willen echt iets kunnen doen voor de minder bedeelde Briellenaren en mensen die problemen hebben. Gezondheid is nu eenmaal niet te koop.”

Een mooi project dat zeker niet vergeten mag worden en van intense betekenis is, is de Belevingstuin voor mensen met dementie. “De inzet daarvoor is grandioos. Geweldig hoe het personeel van De Plantage en de Vrienden hiervoor mensen weet binnen te halen. Voor het plaatsen van de blokhut kwamen de mannen van de werkgroep Kanonnen en Affuiten enthousiast het ding plaatsen. We zijn er heel blij mee dat ze dat voor ons willen doen.”  

’t Akcent kan altijd vrijwilligers gebruiken die de Vrienden van De Plantage praktisch willen ondersteunen bij de activiteiten die plaatsvinden. Zo is er behoefte aan chauffeurs, fietsers, wandelaars en bij de dagbesteding én thuiswonende cliënten. Al is het maar om de partners van cliënten even te kunnen ontlasten en ook hen even de aandacht te kunnen geven die ze verdienen.

Voor meer informatie: www.svvdp.nl

Tekst: Mirjam van der Boom