Er zijn maar weinig sportverenigingen in Brielle die zich mogen verheugen op een 65-jarig -of meer- bestaan. De Brielse Badminton Club is er zo één die dat predikaat op zijn naam mag schrijven. Aanstaande zaterdag -16 november- gaan de badminton-liefhebbers dit jubileum feestelijk vieren. Mét de (oud)leden staan zij stil bij deze mijlpaal met een toernooi in DukdalfBRES en een surprise act. ‘s Avonds is er een heerlijk diner en een gezellige feestavond in het restaurant van camping De Meeuw, met ook daar ter plekke een grote verrassing …

BRIELLE – Wat die verrassing is, blijft nog even onder ons. Maar dat de Brielse Badminton Club best een bijzonder mooie club mensen is, staat absoluut buiten kijf. “Toen we begonnen met spelen, deden we dat op houten batjes. Dat was dan ook onze naam: ‘Hout is fout’. Dat kon toen ook nog”, vertellen Eddy Meijer, Art van der Griend en Carola van Dijk van de Brielse Badminton Club.
Niet lang daarna kwamen de stalen batjes in zicht. De leden van de club oefenden -sommige ook op oude tennisrackets- in het gymlokaaltje van de St.Catharijnekerk. Later werden dat de Van Dijk mavo (1964) en de Jacobskerk. Vooral de gymlocatie bij de St.Catharijnekerk was te koud. “Mijn vader was kerkvoogd van de Jacobskerk en zodoende mochten we gebruik maken van de locatie. Weliswaar zonder toilet,” schetst Art de situatie toen. Voor hem persoonlijk was het moment -drie jaar geleden- toen hij van burgemeester Gregor Rensen een koninklijk onderscheidend lintje voor zijn inzet voor de jeugdzaken van de Brielse Badminton Club kreeg, een grote verrassing.


Kattendarm
Best apart om te bedenken dat de rackets met kattendarm bespannen waren, iets wat in deze tijd ondenkbaar is. “In de winter hadden we de beschikking over het tennisbaantje bij De Melkmeid, maar daar kon je niet echt goed spelen. We zochten naar een alternatief met onze 25 leden en één baan tot onze beschikking -op zaterdag ook jeugd zónder trainer nog- en kregen met de opening van de Dukdalf spontaan zo’n 120 leden. We hadden zelfs ineens een wachtlijst voor mensen die lid wilden worden. In die tijd zijn we ook voor het eerst de competitie in gegaan.”
Eenmaal gesetteld in de Dukdalf, explodeerde het aantal leden. De Dukdalf was bovendien uniek en in die tijd de eerste sporthal in Den Briel. “Het was echt vechten om de beschikbare ruimte”, blikt het drietal terug in de tijd.
Die tijden zijn inmiddels behoorlijk veranderd. Was de aanwas zeker in de jaren ’60 en ’70 enorm groot, mede doordat Brielle enorm uitbreidde met nieuwe woonwijken, tegenwoordig speelt de vergrijzing een grote rol. En mensen hebben andere prioriteiten, zijn druk met werk en andere activiteiten. “De hele maatschappij is veranderd”, zegt Eddy. “De tijden van het touwtje uit de brievenbus in de voordeur is helaas voorbij.”
En gelukkig is er nog -weliswaar te weinig- jeugd die badminton speelt. Samen houden Carola, Art en Eddy zich al dertig jaar bezig met de jeugd. Daar is helaas een kentering te zien. “Waren er vijf jaar terug nog zeven teams, vorig jaar drie, volgend seizoen is dat er nog maar één”, blikt Eddy zorgelijk. Zelf is hij sinds 1983 lid van de Brielse Badminton Club en is vanaf die tijd zeer betrokken, onder meer als coördinator van de toernooien en als competitieleider.

Ei
Het hoogtepunt voor de club was in 1986. “We speelden ons eerste kampioenschap als onderdeel van de wedstrijden in Zuid-Holland. Voor mij en Eddy was dat onze eerste seniorcompetitie”, vertelt Carola. Zij is sinds 1979 lid van de Brielse Badminton Club, waar ze volgens eigen zeggen echt haar ei in kwijt kan. “Met een tussenpose van één jaar ben ik al veertig jaar lid”, zegt ze niet zonder enige trots ook.
Badminton als sport is bepaald geen kleintje. Van oorsprong heeft het een Aziatische achtergrond. “Een shuttle kan een snelheid van 400 kilometer per uur halen”, vertelt Art, die het badmintonnen als zo intensief ervaart dat “je alles even helemaal vergeet. Het is één van de zwaarste sporten en vergelijkbaar met de intensiteit die boksen met zich meebrengt. Bovendien is het een sport die erg goed is voor het reactievermogen, zeker als je kijkt naar de korte afstanden smash.”
Bovenal heeft badminton een groot sociaal karakter. Er wordt altijd twee tegen twee gespeeld, in teamverband en er zijn regelmatig uitwedstrijden. “Het is gewoon erg gezellig”, is het drietal unaniem eens. “Er zijn zelfs badminton-baby’s uit onze club voortgekomen”, lachen ze. “Veel leden zijn hele goede vrienden geworden. Vooral rond de jaren ’80 en ’90 waren complete gezinnen lid van onze club. Vier van mijn gezinsleden deden aan badminton in die tijd, we staken elkaar echt aan”, zegt Carola.

‘Campingspelletje’
Badminton wordt onterecht wel eens geassocieerd met een ‘campingspelletje’, niets blijkt dus minder waar te zijn. Om de sport en het jubileum uitgebreid te vieren, komen zaterdag zo’n 54 (oud)leden en ongeveer acht jeugdleden in BRES bij elkaar. En natuurlijk zijn geïnteresseerde Briellenaren altijd welkom om eens een shuttle te slaan. De eerste drie keer zijn proeflessen. Voor meer informatie: www.brielsebadmintonclub.nl.  

Tekst: Mirjam van der Boom