Financiële rust is belangrijk. Niets zo prettig als het hoofd ‘s avonds rustig te slapen kunnen leggen. Daarvan is Mijnbeleggingscoach.nl overtuigd. “Wij zijn ervan overtuigd dat Slimme Beleggers betere resultaten behalen en meer vertrouwen hebben in het eindresultaat en in het proces”, introduceren Levent Birol en Wout Paret, beiden dga/beleggingscoach, afgelopen maandagavond hun visie op een bijeenkomst bij Geuzenstaete.

BRIELLE – Volgens het duo zijn vijf noodzakelijke eigenschappen nodig om een Slimme Belegger te worden. Deze eigenschappen richten zich vooral op de structurele en gedragsmatige, emotionele aspecten van beleggen in plaats van het kiezen van details, zoals welke aandelen te selecteren. In het bijzonder, zo menen zij, is een Slimme Belegger realistisch, heeft een plan en een routine, is voorbereid op extremen en is een goede baas. Op die manier behaalt een Slimme Belegger betere resultaten over de lange termijn en heeft hij een grotere kans om zijn of haar beleggingsdoelen te bereiken, zo simpel is het volgens Levent en Wout.

“Realistisch zijn betekent hier: kritisch naar je vaardigheden kijken omtrent beleggingskennis, interesse, temperament. Je dient een proces op te zetten om een portefeuille te bouwen en te houden die bij je past. Een realistisch plan bevat realistische rendementsverwachtingen en doet geen voorspellingen op korte termijn.”

Een lange termijn plan hebben is volgens het tweetal cruciaal. Het hoeft geen gedetailleerd en langdradig document zijn, maar vooral de globale lijnen om op koers te blijven. In het verlengde van dat plan ligt de strategische vermogensverdeling. Dit is een weloverwogen inschatting van welke verdeling over beleggingscategorieën het beste bij je past om je doelen te verwezenlijken.

“Houd vast aan een routine waarbij herbalanceren, kasstromen beheren en -voor de ervaren beleggers- tactische verschuivingen doorvoeren tot de kerntaken horen. Waardevolle eigenschappen zijn geduld en discipline voor moeilijke tijden. Je dient dan vast te houden aan de routine.”

Het is een must ivoorbereid te zijn op extreme tijden. Markten bewegen nooit in een rechte lijn en het is geen kwestie van ‘of’ markten scherp zullen corrigeren, maar een kwestie van ‘wanneer’. Het juiste temperament hebben en het kiezen van het moment om aanpassingen te doen aan de portefeuille is van groot belang.

En tot slot: “De baas zijn over je portefeuille is belangrijk. Je moet effectief kunnen delegeren en momenten herkennen wanneer je moet ingrijpen bij de mensen/bedrijven die jouw geld managen. Je dient ook de kosten in de gaten te houden en regelmatig prestaties te evalueren.”