Diverse Brielse sport, welzijns- en cultuurinstellingen hebben door een judoband te tekenen eergisteren op ludieke wijze hun verbintenis voor het ‘Geuzenakkoord’ vastgelegd. Dit houdt in dat zij zich inzetten om gezamenlijk met sportformateur Rob van den Berg een akkoord te maken dat in het voorjaar van 2020 gereed moet zijn.

BRIELLE – Maandagavond 28 oktober was de startbijeenkomst ‘Geuzenakkoord voor verenigingen in Brielle – Ga de verbinding aan!’ in het BREStheater. De bijeenkomst was door de gemeente Brielle georganiseerd met hulp van sportformateur Rob van den Berg.

Als vereniging of instelling zijn er zorgen en wensen voor de toekomst op het gebied van sport, bewegen, muziek, kunst en welzijn. Met deze insteek is de avond aan de hand van het Nationale sportakkoord besproken. Hoe wordt dit akkoord naar de lokale Brielse situatie vertaald? Het doel van het sportakkoord -Geuzenakkoord- is de organisatie en de financiën van het sporten, bewegen, kunst & cultuur en welzijn toekomstbestendig te maken. Welke veranderingen gaan er komen, maar ook welke kansen zijn er.

Omdat het niet alleen om sporten gaat, maar de betrokken partijen ook de verbinding zoeken met kunst & culturele verenigingen, welzijn en ander clubs, is het sportakkoord in Brielle het ‘Geuzenakkoord’ geworden.

Wethouder Bert van Ravenhorst en ambassadeur Marjolein van Unen leidden de avond in, waarbij ze nogmaals het belang hebben aangekaart dat het in de toekomst noodzakelijk is om samen op te trekken om het verenigingsleven vitaal te laten blijven.

Een vijftigtal mensen vanuit diverse Brielse sport, welzijns- en cultuurinstellingen waren aanwezig. Zij hebben actief meegedacht over de vier thema’s: inclusief sporten en bewegen, duurzame sportinfrastructuur, vitale sport- en beweegaanbieders/positieve sportcultuur en van jongs af aan vaardig in bewegen.

Voor de totstandkoming van een lokaal sportakkoord is een budget vanuit het Rijk beschikbaar gesteld. Het doel is het sportakkoord in het voorjaar van 2020 klaar te hebben. Met een lokaal akkoord -Geuzenakkoord- kan de gemeente vervolgens in 2020 en 2021 een uitvoeringsbudget van het Rijk ontvangen. Daarmee kunnen afspraken in het Geuzenakkoord in gang gezet worden.