Met een lach en een traan namen de dames van Centrum Vrijwilligerswerk afscheid van de Brielsche Courant, die er na 150 jaar mee is gestopt. De tranen zijn gauw gedroogd, nu Goedemorgen Brielle er is. Met een grootse vrijwilligersavond op 22 november zet het Centrum Vrijwilligerswerk vrijwilligers die een bijdrage aan Brielle leveren, eens extra in het zonnetje. Dat zijn er zo’n 2000, waarvan voor 250 een plekje tijdens de avond is. Tijdig opgeven is daarom van belang. “Dit doen we elk jaar en het is altijd een hele gezellige avond”, vertelt Anja Hollanders, coördinator van Fijnjetezien, hét ontmoetingsplatform waar Centrum Vrijwilligerswerk sinds maart 2018 onderdeel van is. Aanmelden voor de avond, die plaatsvindt in ’t Dijckhuis in Vierpolders, kan door een e-mail te sturen naar: brielle@centrumvrijwilligerswerk.nl. Langskomen kan ook bij de tafel van het Centrum Vrijwilligerswerk in Sport- en Cultuurhuis DukdalfBRES aan de Reede.

BRIELLE – Aan die tafel zitten wekelijks drie dames om de vrijwilligers te ontvangen en te helpen bij het vrijwilligerswerk dat ze doen. “Het is ontzettend leuk om te doen”, vertelt Annemarie Slotboom, één van de drie dames, die op hun beurt zelf ook vrijwilliger voor het Centrum zijn. Samen met Lies de Lange en Anita Voskamp is Annemarie sowieso elke maandag van 14.00 tot 16.00 uur aanwezig in het Sport- en Cultuurhuis DukdalfBRES.
Sinds maart 2018 is het Centrum Vrijwilligerswerk onderdeel van Fijnjetezien geworden. Daarvoor nam het centrum een plek in bij jeugdcentrum Bravo, waar het in 1991 van start ging. Later werd dat Steunpunt Vrijwilligerswerk, vervolgens Servicepunt Vrijwilligerswerk, om tenslotte onder de noemer Centrum Vrijwilligerswerk te integreren bij Fijnjetezien. De medewerkers werken ook voor de gemeente Westvoorne.

Zicht
De keuze voor de integratie met Fijnjetezien kwam voort uit een initiatief van de gemeenten Brielle en Hellevoetsluis, die één groot sociaal platform voor de inwoners van Voorne wilden oprichten. Sinds kort heeft ook de gemeente Westvoorne zich bij Fijnjetezien gevoegd. Er kleeft voor Centrum Vrijwilligerswerk één kleine kanttekening aan het samengaan. “We hebben minder zicht op wat er met de vacatures gebeurt”, vertelt Anja. “De vacaturebank liep via ons, nu is dat minder omdat organisaties via het platform zélf vacatures kunnen plaatsen en de reacties meteen bij hen terecht komen.”
Groot voordeel is echter dat de lijnen korter zijn, ondanks dat de directe verbinding weg is. Maar, de dames zijn zeker positief gestemd en ondersteunen met veel liefde organisaties en vrijwilligers met het zoeken naar de juiste match. “Wij hebben de know-how in huis en kunnen mensen op de juiste plek positioneren en daar hulp bij bieden”, aldus Annemarie.

Bedanken
Om die vrijwilligers een extra steuntje in de rug te geven en hen gewoonweg te bedanken voor hun inzet, organiseert de gemeente elk jaar de eerder genoemde vrijwilligersavond. “Daar wordt vaak gretig gebruik van gemaakt. Het is wel van belang dat vrijwilligers zich tijdig opgeven, want het aantal plaatsen is beperkt tot ongeveer 250. Hoe eerder je je aanmeldt, hoe beter want we behandelen aanvragen op basis van binnenkomst.”
Volgens de vrijwilligerskaart die de dames hebben, zijn er nu zo’n 1200 vrijwilligers geregistreerd die hun beste beentje in Brielle voor zetten. In werkelijkheid zijn dat er in totaal rond de 2000, vaak ook die in meerdere organisaties actief zijn. “Er wordt in Brielle en omliggende dorpen echt heel erg veel vrijwilligerswerk verricht, er is ook grote vraag naar de inzet van vrijwilligers.”
Vandaar ook de informatiemarkt voor mensen met interesse om op vrijwillige basis bij te dragen aan een organisatie én voor organisaties dé kans om zich te presenteren aan potentiële kandidaten en hen te werven voor mooi vrijwilligerswerk. “En vooral waarom het zo leuk is om bij ons te werken”, vertelt Anja. De markt wordt gehouden op vrijdag 29 november van 16.00 tot 19.00 uur, eveneens in ’t Dijckhuis.
Tijdens de vrijwilligersavond helpen het college van B & W en de collega’s van het stadskantoor mee met het serveren van de maaltijd. Behalve het voeden van de inwendige mens, krijgt de avond ook muzikale omlijsting van DJ Funkel. Hij trakteert de aanwezigen op heuse vinyl platen met heerlijke dansmuziek uit de jaren ’70.

Afwisseling
Wat dit werk volgens Anja zo leuk maakt om te doen, is de afwisseling. “Het contact met mensen tot stand brengen en met de organisaties, is vooral erg leuk om te doen”, zegt Annemarie. “En ik doe graag administratief werk. Daar ben ik aardig zoet mee, want er zit veel werk aan vast. Ik draai twee keer per week baliedienst en thuis verzet ik veel werk voor de website van Fijnjetezien. Dagelijks ben ik er zo’n één tot twee uur mee bezig.”
Het team van Centrum Vrijwilligerswerk is aan het nadenken over het inzetten van nationale vrijwilligersprijzen. Sowieso wordt regelmatig iemand in het zonnetje gezet als vrijwilliger. Daarvoor kunnen andere mensen hem of haar opgeven via brielle@centrumvrijwilligerswerk.nl. “Het liefst iemand die bescheiden op de achtergrond aanwezig is, diegene willen we ook verrassen”, zegt Anja. “Daar kiezen we geen speciaal moment voor, we zetten het hele jaar door vrijwilligers in het zonnetje met een speech, bloemetje en certificaat. Liefst doen we dat elke maand. Soms staat het een paar maanden stil. Overigens brengen we ook organisaties voor het voetlicht.”

Tekst: Mirjam van der Boom