Toneelvereniging De Komedianten bestaat vijftig jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum wordt op vrijdag 15 en zaterdag 16 november in De Gaffelaar een bijzondere klucht in vier bedrijven van Nico Torrenga gespeeld: ‘De vloek van Toetang en zijn Amon’. Het wordt vast dikke lol bij de voorstelling. Goedemorgen Brielle mocht donderdag al een kijkje nemen tijdens de wekelijkse repetitie.

ZWARTEWAAL – Voorzitter Claudia de Roover van De Komedianten meldt het maar direct: “Het is hier altijd een zooitje, maar het enthousiasme spat er vanaf. En het hele dorp loopt elk jaar uit voor onze voorstellingen. We kunnen toch altijd weer rekenen op zo’n 150 mensen per avond, dus dat is wel het bewijs dat veel mensen het leuk vinden.”

Dat is ook al direct merkbaar op de repetitieavond, waar de spelers er flink improviserend al iets leuks van weten te maken en waar Ria Klijn, al 49 jaar lid, nog het nodige moet souffleren. Dat gaat haar goed af en deze keer vervult ze daarnaast ook nog een kleine rol als stewardess. Ria is duidelijk de moeder van het toneelgezelschap dat ooit begon in Café De Zon, ook nog in de garage van Van der Hoek en in de oude school optrad. Maar sinds De Gaffelaar het hart van Zwartewaal werd, wordt daar steevast gerepeteerd en vinden de uitvoeringen daar plaats.

Volleerd
Waren de mannen eerder in de meerderheid bij De Komedianten, momenteel zijn dat de dames. Claudia is blij dat Larissa Oostdijk en Simone Klok, twee jonge meiden, zich vorig jaar aanmeldden. Ze staan in ‘De vloek van Toetang en zijn Amon’ als volleerde actrices op de planken. 

Dit jaar hebben twee andere jonge meiden, Willemijn en Dewi, zich aangemeld. Zij kijken nu nog mee en vallen tijdens de repetities af en toe in als iemand een keer niet mee kan doen.

Egypte
Zoals de titel al doet vermoeden, speelt deze klucht zich af in Egypte. Aaltje Berepoot heeft dit jaar geen zin om met haar wat sullige man en hun caravannetje op vakantie te gaan. Ze heeft een all-inclusive reis naar Egypte geboekt, maar haar Berent heeft daar helemaal geen zin in. Ze hebben nog nooit gevlogen en vooral Berent ziet er als een berg tegenop naar het warme en zanderige Egypte te gaan. Het hotel is niet wat men ervan had verwacht, maar Aaltje is vastberaden er het beste van te maken. Dan koopt ze van een vreemde man een heel oud beeldje van een poes, maar of dat nu wel een verstandige aankoop was …

“We regisseren elkaar en dat werkt in de praktijk heel goed. Daardoor verlopen ook de repetitieavonden gewoon heel ontspannen.” Foto’s: Niels Braal Fotografie

Regisseur
Het ene dolle avontuur volgt op het andere en het bijzondere is dat er bij De Komedianten niet met een regisseur wordt gewerkt. “We regisseren elkaar en dat werkt in de praktijk heel goed. Daardoor verlopen ook de repetitieavonden gewoon heel ontspannen.”

Eerder dit najaar was er al een klusdag om het decor op te knappen. Er wordt ook al hard gespaard voor een nieuw decor voor als De Gaffelaar verbouwd is. “We zijn nog op zoek naar sponsors, want daar gaat veel geld in zitten.”

Op 15 en 16 november is er ook een verloting. In februari doen De Komedianten weer mee aan het Eenakterfestival in het BREStheater. Daar moet nog wel een eenakter voor worden gezocht. “Dat doen we pas na 16 november.” Claudia en haar medespelers concentreren zich nu eerst helemaal op de jubileumvoorstelling, want die moet echt te gek worden.

Kaartverkoop
De voorverkoop van de kaarten is al gestart en zijn tijdens de openingstijden te koop bij De Gaffelaar. Ook is het mogelijk kaarten via e-mail te reserveren: komedianten@ziggo.nl of via de Facebookpagina: toneelvereniging de ‘Komedianten’. Volwassenen betalen €7,50, kinderen tot 12 jaar €5. Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur.

Tekst: Klaas Schipper
Foto’s: Niels Braal Fotografie