Een gouden greep, het Sport- en Cultuurhuis DukdalfBRES, de samenvoeging van Sportcomplex Dukdalf en BRES-gebouw waarin ook de bibliotheek gehuisvest werd, nu 1,5 jaar geleden. DukdalfBRES is inmiddels dé ontmoetingsplek van de Briellenaren geworden, waar dagelijks reuring is. “Als ouders hun kinderen naar het zwembad brengen, zijn ze vaak geneigd meteen een kaartje voor een voorstelling te kopen.” Mirjam Stolk, voorzitter van de Stichting Kunst en Cultuur, is er erg blij mee. Samen met zo’n veertig vrijwilligers weet Stichting Kunst en Cultuur Brielle wekelijks een uitgebreid aanbod culturele activiteiten voor het voetlicht van de Briellenaren te brengen. En niet alleen binnen, ook buiten vinden diverse activiteiten plaats die niet meer uit Ons Brieltje zijn weg te denken.

BRIELLE – En dat is volgens Mirjam vooral voor een groot deel te danken aan de vrijwilligers, die zich zonder meer belangeloos inzetten voor het levendige stadje dat Brielle is. “Het maakt me trots dat we een Sport- en Cultuurhuis in Brielle hebben weten te realiseren, zover wij weten is BREStheater het enige theater in Nederland in combinatie met een zwembad! Vijf jaar geleden wisten we dat het theater moest bezuinigen. Dankzij intensieve samenwerking met onze kernpartners, Dukdalf en de bibliotheek, de scholen, de speel-o-theek en centrumvrijwilligerswerk zijn deze van de tafel verdwenen. Hierdoor zijn wij van enorme waarde voor de Briellenaren. Cultuur, Sport, Onderwijs en Welzijn. Ontdekken, Ontmoeten, Ontwikkelen en Ontspannen.”

Deze gouden formule vertaalt zich in het feit dat het Sport-Cultuurhuis altijd open is, van maandag tot en met zondag van 07.00 uur ’s ochtends tot 22.00 uur ’s avonds kunnen de Briellenaren binnenlopen om bijvoorbeeld boeken te lenen. “Iedereen heeft er eigenlijk voordeel van”, zegt Mirjam opgetogen. “Zeker als je bedenkt dat Stichting Kunst en Cultuur Brielle  is begonnen met de Johan Been Productie ‘Paddeltje’. Dat was een groot evenement, ontstaan vanuit een grote groep vrijwilligers, onder wie Krijn van Driel. Daarna kwamen via de gemeente BREStheater en de Culturele Commissie Primair Onderwijs (CCPO) erbij en zo is het allemaal gegroeid.”

Zelf is Mirjam ook in haar rol gegroeid en niet in de laatste plaats door haar vak als regisseur. “Een aantal jaren geleden zocht de stichting een creatieveling voor in het bestuur. Ze vroegen mij die rol op me te willen nemen. Dat leek me erg leuk om te gaan doen. Als vrijwilliger regisseer ik voor Brielle nu een aantal jaren 1 april en dan merk je dat we op deze dag graag met heel Brielle het feest van de bevrijding willen vieren.”

En dat is ook waar Mirjam het voor doet: “ik denk graag mee, dat is belangrijk voor onze stad. Ik ken nergens zulke enthousiaste mensen als in Ons Brieltje. Daar word ik blij van. Brielle is tenslotte een echte cultuurstad met haar gebouwen en monumenten. En niet alleen theater speelt daarin een grote rol, ook buitenactiviteiten als Open Monumentendag, Brielle achter de Voordeur, het Jumbo Bigband Festival, Muziek in de Kamer,  het Vertelfestival en de Maskerade zijn niet meer weg te denken. Het leuke daaraan is ook dat steeds meer jongeren gaan meedoen.”

De Briellenaren zijn dan ook écht trots op hun stad. En niet alleen op 1 april. “Een tijdje geleden trad bij Brielle Achter de Voordeur Ger Vos op met een liedje van Ons Dorp van Wim Sonneveld en sommige Briellenaren werden echt geraakt door de tekst die Krijn van Driel op de melodie had gemaakt. Je ziet ook dat veel Briellenaren altijd weer terugkeren. Dat is echt een vanzelfsprekendheid. En laten we wel wezen: hier is toch altijd iets moois te beleven. Dus wat zou Brielle zijn zonder kunst en cultuur?”