De zevende editie van het Brielse Sinterklaashuis wordt opnieuw in het Arsenaal aan de Rozemarijnstraat gehouden. Daar begint Sinterklaas op maandag 18 november met de ontvangst van een groep leerlingen van de Sint-Leonardusschool. Ook in de dagen daarna krijgt hij het tot en met 4 december razend druk, want het Sinterklaashuis blijft ongekend populair.

BRIELLE – Basisscholen, scholen voor speciaal onderwijs en zorginstellingen konden vanaf woensdag 16 oktober reserveren voor een bezoek aan het Sinterklaashuis en binnen twintig minuten was al 80 procent volgeboekt. Ook nu stromen de boekingen nog binnen, vertellen Manuela Frerichs en Annemiek Balm, zaterdagmorgen. Op dat moment is er al een flinke ploeg vrijwilligers aan het werk om alles voor te bereiden voor de komst van Sinterklaas en zijn Pietenleger. In totaal kunnen de dames rekenen op 120 vrijwilligers, onder wie acht goedheiligmannen die straks naar beschikbaarheid bij toerbeurt de hoofdrol vervullen.

Particulieren
Vanaf donderdag 31 oktober kunnen ook particulieren reserveren voor de woensdag- en vrijdagmiddag en de weekends. Zij kunnen zelf het tijdstip van hun bezoek bepalen. In de weekends vinden ook veel bedrijfsbezoeken plaats. “Bedrijven betalen het volle bedrag en daarmee kunnen we het bezoek van zorginstellingen en basisscholen betalen. Het gaat voornamelijk om bedrijven uit de regio, de Maasvlakte, Europoort en de Botlek. Zij vinden het fijn dat ze hier het Sinterklaasfeest voor de kinderen van hun werknemers kunnen vieren. Zo is Tuinderij Vers elk jaar van de partij. Dan is er zelfs een Poolse tolk beschikbaar. Meer voor de ouders dan voor de kinderen, want die pakken de Nederlandse taal zo op.”

Leemgaarde
Manuela vertelt ook met enthousiasme en een stukje ontroering over een groep bewoners van Leemgaarde vorig jaar. “De reacties van die ouderen waren zo overweldigend.” Dit jaar komen er meer zorginstellingen. “We kunnen op zo’n middag honderd mensen ontvangen.” Annemiek Balm is blij dat er dit jaar ook een beroep kan worden gedaan op een groep studenten van Albeda. Zij kunnen hier studiepunten voor hun stage mee verdienen en zijn breed inzetbaar, onder meer bij de ontvangstbalie en achter de schermen. Want ook daar is natuurlijk veel te doen, alleen al de maaltijdverzorging voor de vrijwilligers die aan het werk zijn. Ook dit jaar worden de boodschappen weer gesponsord door Albert Heijn.

Septemberborrel
Traditiegetrouw wordt in september begonnen met een borrel voor de vrijwilligers. Er kan steevast op een groep vrijwilligers van het eerste uur worden gerekend, maar er komen gelukkig ook nog steeds nieuwe bij. “Heel veel jongelui”, vertelt Annemiek, “en dat vinden we geweldig. Een bewijs dat de Stichting Het Brielse Sinterklaashuis nog steeds lééft.” Vanaf 1 oktober vindt de opbouw in het Arsenaal plaats. Daar komen jaarlijks zo’n 7500 mensen het Sinterklaashuis bezoeken en zijn er behalve de hal ook acht kamers beschikbaar om het jaarlijks gekozen thema uit te voeren. Dat blijkt dit jaar ‘het mysterie van de paellapan’ te zijn. We ontfutselen Manuela en Annemiek in de in aanbouw zijnde Spaanse keuken dit geheim. Ook wordt er hard gewerkt aan een Spaans dorpje.

Boekingssysteem
Het boekingssysteem werkt perfect en is ook heel toegankelijk. Er komen mensen uit het hele land naar Brielle. Sommige families die ver weg wonen, logeren zelfs een weekend in Brielle om ook de stad en de omgeving te bekijken. Traditiegetrouw verleent kunstenaar Krijn van Driel weer zijn medewerking. Hij ontwerpt alle tekeningen en afbeeldingen, waardoor het mysterie van de paellapan tot leven komt.

“Het Sinterklaashuis neemt in Brielle nog steeds een prominente plaats in, we hopen er hier nog jaren mee door te kunnen gaan. Maar dat ligt aan de gemeente, want die gaat bepalen wat er met dit prachtige monumentale pand gaat gebeuren.”

Voor meer info: www.hetbrielsesinterklaashuis.nl